AMSTERDAM - Dat veel Nederlandse bedrijfspensioenfondsen onder de dekkingsgrens zijn gezakt, is ook te wijten aan het gebrek aan beleggingskennis bij de beheerders. Nederlandse pensioenbeheerders, vaak opgeklommen uit werkgevers- en werknemersorganisaties, ontberen de moderne vaardigheden om optimaal te kunnen beleggen, zegt beleggingsstrateeg Charles Nenner, Amsterdammer in de Verenigde Staten, werkend voor hedgefondsen en zakenbanken.
"De tegenvallers in beleggingen kómen helemaal niet onverwacht, zoals deze beheerders nu claimen. Ze verbloemen hun eigen onkunde en Jan Modaal is de dupe."
Deze beursresultaten waren best voorspelbaar, zegt hij. "Ze zíjn ook voorspeld. Maar er is onvoldoende mee gedaan. Omdat veel beheerders het technische niet begrijpen. Deze Nederlandse bestuurders en beheerders van pensioenfondsen hebben nog niet 10% van de kennis in huis die tegenwoordig nodig is om dit werk te doen. Voor dit schrijnende gebrek aan vakmanschap bij veel fondsen moet de gewone man nu opdraaien."
Nenner, hoogleraar in Miami, beurscommentator op zakenzender CNBC en directeur van een beleggingsinstituut dat voor grote financierders werkt, behoort tot de weinigen die afgelopen jaren kloppende voorspellingen heeft afgegeven. Hij voorspelt nu 'Japanse toestanden': na een beursstijging vanaf januari tot mei 2009 vijftien jaar deflatie.
Nenner hoorde gisteren vanuit de Verenigde Staten met afgrijzen de verdediging aan van de nieuwe enorme verliezen bij Nederlandse pensioenfondsen (zie hiernaast). Vele duiken ver onder de vereiste dekkingsgraad van 105%. De analist: "Deze bestuurders wijzen telkens naar de extremen op de beurs, de dalende aandelenkoersen, als grootste oorzaak voor het verlies. Onzin. Ik heb al deze mensen bij Goldman Sachs in mijn kantoor gehad en zag dat ze volstrekt onvoldoende kennis in huis hebben om namens gepensioneerden het geld optimaal te beleggen. Niemand durft dat fundamentele kennisgebrek in die hele sector te benoemen. Maar omdat bestuurders zich niet technisch scholen heeft dit nu enorme consequenties gekregen. Als Nederlander gaat me dit zeer aan het hart."
Gebrek aan kennis van nieuwe computermodellen, algoritmes en de technische analyse van marktontwikkelingen breken bestuurders van Nederlandse pensioenfondsen op.